Singura soluție să crească salariile românilor, peste noapte: de unde vin bani, conform oficialilor

de: Alexandru Puiu
17 03. 2022

Foarte mulți români se află într-o situație financiară foarte delicată, iar aceasta nu pare să se remedieze curând. În teorie, ar trebui crescute salariile. În practică, autoritățile trebuie să găsească o soluție deșteaptă în acest sens, pentru că prea puțin angajatori își permit sau își doresc să întindă o mână de ajutor.

O posibilă soluție pentru a crește salariile la nivel național, pentru toți românii, ar putea veni din reducerea impozitelor și taxelor. Banii pe care îi lăsăm la stat în fiecare lună, procentual, sunt cei mai mulți din Europa. Momentan, există o inițiativă de reducere a CAS-ului cu 5%, banii care ar rămâne în buzunarul salariatului fără vreo intervenție din partea angajatorului. Din păcate, nu toți oficialii din administrație sunt încântați de scenariul cu pricina.

Care sunt șansele majorării salariului prin reducerea CAS

Ipoteza reducerii CAS cu 5% a fost înaintată de președintele PNL, Florin Cîțu. Fostul premier a afirmat că își dorește un consens în coaliția de guvernare privind reducerea CAS cu 5%, insistând pe faptul că, până la această oră, nu au fost încă discutate anumite măsuri. De exemplu, s-a mai vehiculat ipoteza extinderii facilităților din domeniul construcțiilor și în alte sectoare de activitate, dar, din nou, nimic nu este sigur.

„Sunt câţiva parlamentari PNL care au depus un amendament, eu am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie. De exemplu, extinderea facilităţii care este în domeniul construcţiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce mi se pare normal. Dacă tot facem ceva, hai să facem pentru toată economia. În acest context a fost depus şi acel amendament, dar eu am spus foarte clar şi ieri că vreau consens în coaliţie pe această măsură şi vom discuta în coaliţie (…). Este simplu, e transparent, este votul parlamentar, colegii mei l-au depus. Cred că o reacţie la ceea ce nu a fost discutat în coaliţie şi a fost depusă în Parlament, extinderea măsurii din domeniul construcţiilor pentru anumite sectoare. Cred că de asta l-a depus. Eu merg pe varianta de a discuta în coaliţie, dacă nu este aprobată în coaliţie, vedem ce măsuri sunt aprobate în coaliţie”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce privește impactul reducerii CAS asupra bugetului de stat, liderul liberal a explicat că acesta este semnificativ mai mic decât cel al compensării facturilor din sectorul energetic.„Este mai mic decât impactul bugetar pe care îl avem prin compensarea facturilor pentru sectorul energie, este un impact mai mic. În acelaşi mod ne luăm banii şi pentru compensarea facturilor pentru energie, doar că aici vorbim de un beneficiu pentru toţi românii, bani care vor fi investiţi în economie şi ne rămân banii din profiturile companiilor, asta înseamnă vreo 20 de miliarde care rămân la buget. În acea schemă, luăm banii de la companii din supraimpozitarea profiturilor şi îi dăm către facturi. Ceea ce propun eu, există acest impact, dar rămân banii ceilalţi din supraimpozitarea companiilor”, a arătat liderul liberal.